Recepten
Hartige taart met zoete aardappel en spinazie.
Echt een aanrader!
Het is een koolhydraatarm recept van Voedzaam & Snel
Er hoort eigenlijk ook tomaat bij, maar ik was het vergeten. De echte chaos begon toen ik het mengsel in de taartvorm goot, keurig bekleed met bakpapier. Op dat moment besloot het ei echter dat het een eigen route had en liep doodleuk door de taartvorm heen. Even lichte paniek in de keuken, maar met een quichevorm kwam alles toch nog goed.
En gelukkig, ook zonder tomaat smaakte de hartige taart verrassend lekker!


Speltsalade met venkel en pompoen
Recept uit Veggie! van Hugh Fearnley - Whittingstall.
Deze vullende granensalade vormt een heerlijk herfst- of wintergerecht. Vervang de venkel door stukjes prei, partjes rode ui of gehalveerde sjalotten. Je kunt op deze manier voor elk seizoen een speltsalade maken.
Ingrediƫnten voor 4 personen
- 2-3 venkelknollen, boven- en onderkant eraf (bewaar het groen als dat eraan zit)
- 4-5 el olijfolie
- 1 kleine flespompoen 600 gram
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 50 g walnoten
- 200 g spelt of parelgort, afgespoeld sap van een halve citroen
- 20 g parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor erbij
- klein handje peterselie, grof gesneden zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190c / gasstand 5. Schil en halveer de pompoen (ik heb de schil eraan gelaten). Snijd in stukken van 1,5 cm en verdeel deze over een grote braadslede. Sprenkel er 2 el olijfolie over en breng goed op smaak met peper en zout. Roer even door, zodat de pompoen met de olie bedekt is. Zet in de oven. Snijd intussen de venkel in de lengte in 6 tot 8 partjes.
Voeg na 15 minuten de venkel en de knoflook aan de braadslede toe en roer even door met een extra el olie. Laat 20 minuten in de oven staan, tot de groente zacht is en aan de randen begint te karamelliseren. Strooi de walnoten erover en zet nog 8-10 minuten in de oven. Nu zouden de groenten gaar en gekarameliseerd moeten zijn en de walnoten licht geroosterd en geurend. Als je dit als koude salade wil opdienen, laat dan de groenten helemaal afkoelen; als je de salade warm wil eten, kun je de groenten direct uit de oven door de spelt roeren.
Kook de spelt (of parelgort) terwijl de groenten in de oven staan in ruim, goed gezouten water tot ze gaar zijn, maar nog wel een bite hebben. (ik heb geen zout aan het eten toegevoegd, dus dat is ook een optie). Giet het af zodra het gaar is en laat wat afkoelen of helemaal afkoelen als je een koude salade klaarmaakt. Roer de gebakken groenten, walnoten en olie uit de braadslede erdoor, de rest van de olijfolie, het citroensap, de kaas, peterselie en het venkelgroen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.
Smakelijk eten!